lauantai 4. heinäkuuta 2009

TOUR DE FRANCE












La grande boucle eli Ranskan ympäriajo alkoi tänään Monacosta. Pyöräily on Ranskassa hyvin vakava urheilumuoto, ei vapaa-ajan toiminto kuten meillä. Itse asiassa luinkin vähän aikaa sitten erään suomalaisen bloginpitäjän mietelmiä siitä, miten Ranskassa sunnuntai-pyöräilijätkin hankkivat vakavat varusteet, kilpapyörät ja urheilulliset tamineet. Tavallisissa vapaa-ajan varusteissa pyöräilevia on vähemmän kuin pinkopyöräilijöitä. Tai sitten ne ovat ulkomaalaisia turisteja.
Eräs asiantuntija selitti kilpailun viehätystä sillä, että se on ainoa ammattiurheilulaji, joka on katselijoille ilmainen. Kuka tahansa voi mennä tien varteen seuraamaan kisaa. Tietysti sama pätee myös autourheiluun, mutta se on niin vaarallista, että täytyy olla todellinen fani sinne uskaltaakseen. Tour de France taas on kansanjuhla. Kilpailijoiden jäljessä kulkee todellinen karavani sponsoreiden kuormureita, jotka jakavat kaikenlaista jahlatavaraa katselijoille ja muutakin ohjelmaa on seisoskeleville kansanjoukoille tarjolla. Sen lisäksi kieppi on hyvin esillä kansallisilla tv-kanavilla.
Itselläni olisi tilaisuus mennä seuraamaan tätä jokavuotista suurtapahtumaa mm. 25. heinäkuuta, jolloin suuri kieppi tekee matkaa Montelimarin ja Mont Ventoux’n välillä, lähellä omaa kotikaupunkiani. Loppukiri tapahtuu seuraavana päivänä ja loppuu tietysti Champs Elyséelle.

Ei kommentteja: