lauantai 11. heinäkuuta 2009

KOLMAS OUTO URHEILULAJI : RUGBY

Sarjassa Suomessa tuntemattomia urheilulajeja, tänään vuorossa rugby. Jalkapallo on hyvin suosittu peli, ehkä kaikkein suosituin urheilulaji, koko Ranskassa. Perinteisesti rugby on ollut suosittu ennen kaikkea etelässä. Mutta viime vuosina, varsinkin vuosien 2003 ja 2007 maailmankuppien seurauksena laji sai paljon uusia harjoittajia ja paljon enemän seuraajia. Rugbyn pelaajista tuli kansallisia tähtiä, jotka myyvät jalkapallotähtien tavoin miesten pukuja ja hajuvesiä. Suosiosta kertoo myös se, että Sarkozy valitsi urheiluministerikseen edellisessä hallituksessa vuosina 2003 ja 2007 kansallisen rugbyjoukkueen valmentajana toimineen Bernard Laporten.
Ensimmäiset kertani rugbyn seuraajana tulivat mieleeni, kun luin Marseille-Vitrollesen rugbyseuran, hankkineen riveihinsä Jonah Lomun. Lomu on uusseelantilainen rugby-tähti, joka oli yhdeksänkymmenluvulla suurimpia ja tunnetuimpia pelaajia. Hänen ennätyksensä pisteidentekijänä kansainvälisissä peleissä on edelleen voimassa.

Jonah Lomu, Uuden Seelannin pelätyn tiimin, All Blacksien myyttisin pelaaja pelaamassa ranskalaisia vastaan 90-luvulla

Jonah Lomu on mies joka sai minut kiinnostumaan rugbysta. Hän on ensimmäinen muistoni rugbysta All Blacksien turnatessa Ranskassa joskus yhdeksänkymmenluvulla. Muistan vieläkin elävästi ensimmäisen kerran kun näin hänet: Lomu juoksemassa pallo kädessään, viisi ranskalaista pelaajaa paidastaan roikkuen, kuin ei mitään. Hänen muuttomiehen raamiaan ei tuntunut mikään pysäyttävän. Hänet pysäytti kuitenkin munuaisvaiva ja vuonna 2003 hän lopetti pelaamisen ja joutui munuaissiirtoon. Selvästikään hän ei enää ole nuoruutensa kunnossa, mutta pelkästään hänen legendaarinen nimensä vetää edelleen faneja kentän reunalle. Ja samalla mainostajia klubille.

- Marseille on ainoa klubi, joka ojensi minulle kätensä, selittää Lomu tuloaan Marseille-Vitrollesiin, joka pelaa vain kolmannessa dividioonassa, ei siis ole mikään eturivin urheiluseura.

Suomella muuten on, uskomatonta, mutta totta, oma kansallinen rugbyjoukkue, joka pelasi pudotuspelit edellisen rugbyn maailmancupin alla. Ja seuraava maailmancup pelataan 2011 Uudessa Seelannissa. Menkää siis kannustamaan suomalaisia pelaajia heidän yrittäessään uudelleen kilpaan mukaan!

2 kommenttia:

mireval kirjoitti...

Minulle rugby on jäänyt mieleen Asterixista... Siitä, jossa englantilaiset alkavat lisätä kuumaan veteensä ihmeellisiä lehtiä ;)

Rugby ei kyllä ole minulle vielä oikein auennut, vaikka muuten olenkin oppinut kiinnostumaan mitä erilaisemmista urheilulajeista, sumosta pyöräilyyn!

Airelle kirjoitti...

sumopainihan on chiracin erityislempilaji. ennen sitä näytettiin täälläkin telkassa, viime aikoina ei ole sattunut silmiin - liekö presidentin vaihdos vai mikä syynä.
rugbyn säännöt aukesi minulle toissakertaisen maailmankupin yhteydessä, kun tv 2 oli saanut välittää ne ranskaan; se teki oikein hyviä ohjelmia, jotka selittivät hyvin; tf1 ei suoriunut lainkaan yhtä hyvin urakasta viime kerralla, harmi. toivottavasti 2011kakkonen saa taas hoitaa homman.