perjantai 31. heinäkuuta 2009

KONSERVATISMIA

Ranskalaiset osaavat olla konservatiivisia. Joka kerta, kun jotain kansan tajuntaan juuttunutta asiaa halutaan muuttaa, nousee hirveä huuto.
Kuten esimerkiksi autojen rekisterikilpien (plaque d’immatriculation) tiimoilta. Hallitus keksi uusia rekisterikilpikäytännön. Tähän asti sai uuden rekisteritunnuksen joka kerta, kun muutti departementista toiseen. Departementin numero oli osana auton rekisterinumeroa.


Tässä oma kilpeni, joka tunnustaa Drômen asuinpaikakseni.
Uuden käytännön mukaan auto saa iäkseen yhden ja saman numeron, jota ei enää tarvitse käydä vaihtamassa muuton sattuessa. Kuullostaa paljon kätevämmältä kuin entinen systeemi ja säästää rahaa ja aikaa. Vaan kuinka ollakaan, ranskalaisista oli hirveää, ettei auton rekkarista enää näe, mistä departementista sen ajaja on! Vastustus oli niin kovaa, että myönnytyksenä annettiin lupa laittaa valinnaisesti departementin numero tai merkki varsinaisen numeron oikealle puolen.



Tämän auton omistaja on departementista 89 eli Yonnesta.
Joten, jos olette muuttamassa Ranskaan, älkää ihmetelkö, jos autonne rekkaria muuttaessanne teiltä kysytään, haluatteko departementin numeron kilpeen. Henkilökohtaisesti ei tulisi mieleenikään ilmoittautua jonkun departementin asukkaaksi. Varsinkin kun olen viime aikoina muuttanut departementtia aika tiheään. Ikävä kyllä synnyinmaan tunnusta ei voi laittaa, minun täytyy jatkossakin tunnustaa väriä liimaamalla tarroja auton peppuun.

4 kommenttia:

Fifin maman kirjoitti...

Herramunjessus! Suomessa ei ole vuosikymmeniin vaihdettu rekkareita (ent.)läänien mukaan, se on aina se, millä auto on alunperin rekisteröity.

Miten ihmeessä siellä teillä la bas voi kaikki olla niin monimutkaista ja hankalaa, pelataan shekkien yms.kanssa ja sitten Suomesta puhutaan takapajulana, vaikka täällä asioiden hoito on niin helppoa.

Muistanpa tapauksen 80-luvulta, kun tuttava osti autoa ja Hämeestä hän sai mieluisan ja edullisesti, mutta kun asui pääkaupunkiseudulla ja olisi halunnut rekkariin A taiB:n H:n sijasta (ettei olisi pidetty junttina). Minä en autoista mitään ymmärrä, mutta rekkareita on millä kirjaimella tahansa eikä mikään viittaa asuinpaikkaan.

Ella B kirjoitti...

Mä ainakin tykkään noista departementien numeroista! Oma rekkari on (edelleen parin vuoden jälkeen..) vaihtamatta tänne Marseillen alueelle (13), vaikka olisi pitänyt se tehdä jo aikoja sitten. Vaikka ja kun saan uuden rekkarikilven, aion siinäkin pitää vanhan rakkaan kotikaupunkini Montpellierin (34) departement-tunnuksen. Ja tietysti leijonavaakuna siinÄ vieressä.

Airelle kirjoitti...

ella bella, pidä varasi, se taitaa olla sakotettava rikos olla vaihtamatta rekkaria. en muista, saako vanhat autot uutta rekkaria, vai eletäänkö niiden kanssa kuten ennen. melkoinen sotku siitä joka tapauksessa saadaan aikaan joksikin aikaa, kunnes kaikki autot on vaihdettu.
olen muuten huomannut paljon näitä uusia rekkareita, taiatavat ihmiset ostaa uusia autoja niin kauan kuin saa sen ekovähennyksen vanhan auton vaihtamisesta ympäristöystävällisempään.

Tuikku kirjoitti...

Auton rekisteröinti :) onneksi mieheni hoitaa sen puolen, minä vaan lykkään Suomen lipun peppuun. Mihin en ole vieläkään tottunut on se että paikkaan kuin paikkaan pitää viedä esim. EDF lasku todisteeksi siitä että todellakin asut siellä missä sanot...