torstai 23. heinäkuuta 2009

FEU DE FORET













Metsäpalot ovat eteläisen Ranskan ja monen muunkin välimerellisen maan jokakesäinen vitsaus. Niitä syntyy monella eri tavalla, huolimattomien tupakanpolttajien tumpeista varsinaisiin tuhopolttoihin. Paljon väitetään tietyissä paikoissa gryndereiden polttavan suojeltuja alueita saadakseen sinne rakennusoikeuden. Ja sitten on tietysti kaikki pyromaanit, joista osa on kuin onkin palomiehiä.
Ilmasto-olosuhteet vielä pahentavat tilannetta. Kesällä luonto on erittäin kuivaa, nytkään ei viikkokaupalla ole satanut kunnolla ja pensaat ja heinät ovat jo kulottuneitaa. Kun vielä lisätään tuuli mukaan kuvioon, voi jokainen kuvitella, millä nopeudella tuli leviää kasvullisuudessa.
Ja tuultahan täällä riittää. Eteläisen Ranskan yleisin tuuli on mistral, joka puhaltaa Rhône-joen laaksossa. Sen väitetään tuulevan aina kolmen päivän jaksoissa, en kyllä ole koskaan tullut tarkistaneeksi väittämää, mutta siitä olen varma, ettei se koskaan kestä vain yhtä päivää.
Tulien vähentämiseksi velvoitetaan kaikki talon omistajat ja yritykset sekä yhteisöt leikkamaan pusikot ja heiniköt rakennustensa ympäriltä, jotta tuli ei pääsisi etenemään. Ja tietyt luontopaikat ovat kesäkuukaudet kokonaan kiinni, jotta varomattomat kulkijat ja turistit eivät panisi tulia alkuun tupakoillaan, leirinuotioillaan tai grilleillään.
Tällä viikolla on lisätty listaan taas uusi tapa sytyttää tulipalo. Armeija on harjoituksiensa aikana käyttänyt periaatteessa kesäaikana kiellettyjä pommeja ja saanut aikaiseksi tulipalon Marseillen lähellä olevalla harjoituskentällään, josta se sitten levisi kaupungin laitamille asti. Marseillen pormestari Jean-Claude Gaudin kävi niin kuumana mediassa, että poliittisen tulen sammuttamiseksi lähetettiin paikalle itse pääministeri François Fillon ja puolustusministeri Hervé Morin pyytämään anteeksi sekä lupaamaan apua ja kurinpidollisia toimenpiteitä.
Tähän tulipaloon lisäsi vielä oman jännitysmomenttinsa se, että oma seilorini oli juuri sillä hetkellä leikattavana Marseillessa ja hän sai heti leikkauksen jälkeisen yön jännätä sairaalassa, jonka vieressä tuli riehui, että evakuoidaanko vai eikö. Varmaan on parempiakin tapoja levätä leikkauksesta. Onneksi tulessa ei kukaan menettänyt henkeään ja vain yksi talo paloi täysin.

Ei kommentteja: