Kasvisesittelyihini tuli keväällä yllätysseisokki, enkä aio ensi talvena sitä jatkaa. Sen sijaan ajattelin tänä talvena esitellä kerran kuukaudessa lääke- tai aromaattisen kasvin, toivottavasti vähän tuntemattomampia sellaisia. Jotta tekin saisitte jotain iloa koulutuksestani. Kuitenkin lopettaakseni edellisen sarjan kunnolla, kommentoin muutamalla sanalla kasveja, joiden kuvat ovat roikkuneet sivupalkissa keväästä.
Kasviksella on monimutkainen suomenkielinen nimi lehtimangoldi, ranskaksi blette tai bette, latinaksi Beta vulgaris var. cicla. Se on punajuuren sukua, mutta siitä käytetään maan yläpuoliset lehdet. Se on hyvä A- ja C-vitamiinin lähde. Se on niin käytöltään kuin maultaan aika lähellä pinaattia. Tuotimme tietysti paljon pinaattiakin viime talvena, mutta lehtimangoldi tuntui minusta erikoisemmalta kasvilta tuoda esille. Itse opin tuntemaan sen vasta töissäni, en muista koskaan nähneeni sitä Suomessa ja hyvin harvoin ranskalaisillakaan toreilla. Ja töissä opin, että korjuu aloitetaan aina uloimmista lehdistä. Siten sisemmät jatkavat kasvamista ja satoa saadaan pitkään. Ja lehdet revitään irti peukulla, ei leikkaamalla.
Villikasvi taas on peltoemäkki, ranskaksi fumeterre, latinaksi Fumaria officinalis. Sitä pidetään yleensä rikkaruohona ja revitään armotta pois kasvitarhoista. Se on erittäin yleinen ranskalaisilla pelloilla ja pientareilla ja leviää hyvin, mutta esiintyy myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Silti se on hyvä rohtokasvi. Rohtona käytetään kukkavaiheessa kerättyä versoa. Se vaikuttaa mm. vilkastuttaen sydämen toimintaa ja hengitystä sekä lievittäen rytmihäiriöitä. Se myös laukaisee kouristuksia ja lihasjännityksiä sekä hillitsee tulehduksia. Työpaikkani kansanparantaja kehoitti käyttämään sitä talvisiin vilustumisiin. Se toimii myös antihistamiinina. Mutta on tärkeää ottaa huomioon, että peltoemäkki sisältää myös myrkyllisiä aineita. Oikein annosteltuna sitä voi käyttää rohtona lyhyinä kuureina korkeintaan 10 päivän ajan yhtäjaksoisesti.
3 kommenttia:
Ai se oli lehtimangoldi suomeksi, kiitoksia tiedosta, on meillä yleisessä käytössä. Noita emäkkejäkin löytyy, mutta niitä ei käytetä.
Heitin juuri turhana pois vuosia sitten keräämäni rohtokasvikansion.. netistä löytyy nykyäään kaikki tieto, eikä sille näyttänyt käyttöä löytyvän... mahdankohan jo ruveta katumaan.
Olenkin usein ihmetellyt, mitä blette tarkoittaa, kun olen siihen torilla törmännyt. Tekisi mieli kokeilla sitä ruuanlaitossa, mutta mitä siitä tekisi? Ehkä piirasta?
tuon epäkäytännöllisen nimen löysin wikipedian kautta, en enempää tiedä. täällä etelässä ne alkaa olla yleisiä toreilla, vaikka en niihin aiemmin ollut niin kiinnittänyt huomiota. olisikohan tullut takaisin yleisen vanhojen kasvien buumin myötä? telkassa olen nähnyt joidenkin käyttävän mangoldin kovan varsiosan vaikka höyrytettynä erikseen ja lehtiosan samoin kuin pinaatin lehtiä. itse tein viime talvena paljon gratiineja töistä saamistamme vihanneksista, kaikki iloisesti sekaisin.
Lähetä kommentti