tiistai 26. lokakuuta 2010

OLIIVIPUU


Mikä kuvaisi paremmin Provencea kuin oliivipuu? Tietysti oliivipuu kasvaa kaikkialla Välimeren alueella, mutta jos sypressi kuvastaa Toscanaa, oliivi symboloi Provencea.

Välimeren oliivipuuta, Olea europaea L. subsp. europaea, on kahta tyyppiä, viljelty ja villi lajike. Oliivipuun ikää on vaikea tuntea. Provencessa sanotaan, että satavuotias oliivipuu on vielä nuori mies, "à 100 ans, un olivier est un jeune homme".

Kuten viineille oliiveillekin on maaperällä merkitystä. Esimerkiksi kotikaupunkini Nyons on tunnettu mustista oliiveistaan, joille alueen maaperä on antanut omaleimaisen makunsa. Niillä onkin oma AOC eli suojattu alkuperänimitys.

Öljyä on oliivipuusta saatu jo bronssiajalta lähtien. Kaikkihan tiedämme oliiviöljyn loistavan maineen. Se on tärkeä osa kaikkia välimerellisiä ruokavalioita, joita pidetään niin terveellisinä.


Nyonsin oliiviöljymylly

Tapenadea tehdään provencelaisen ruoka-ohjeen mukaan oliiveista, anjoviksesta ja kapriksista (oksitanin kielellä tapena). Se on tahna, jota on mukava levittää leivän päälle välipalaksi tai alkupalaksi.

Oliiviöljyä käytetään ruokien lisäksi myös mm. saippuoissa. Oliivi, varsinkin puun lehdet, käyvät myös lääkitykseen, niillä on mm.nesteitä poistava ja verenpainettava alentava vaikutus.

Ei kommentteja: