lauantai 23. lokakuuta 2010

UUTISIA LAKKORINTAMALTA

Ranskassa eläkereformin vastustus jatkuu. Tänä viikonloppuna alkoivat koulujen syyslomat ja vanhemmat ihmettelevätkö, uskaltaako lähteä lomille, kun ei tiedä, saako autoonsa bensaa paluumatkalle tai riittääkö lentokoneelle polttoainetta tai kulkevatko junat.


Juuri lomiksi ajoitetut lakot ovatkin täällä aika yleisiä tai ainakin siltä tuntuu. Uskaltaakohan tässä ajatella lippujen hankkimista jouluksi? Kestääköhän tämä lakotus joulukuulle?

Lakiesitys on jo mennyt läpi Senaatissa, joten piakkoin se on voimassa. Hallitus toivoo vastustuksen väsähtävän sen jälkeen. Vastustajat taas uhoavat, että mielenosoitukset vain kovenevat sen myötä. Ainakin koululaisten protestin odotetaan hiipuvan koululomien myötä. Parhaimmillaan olikin ainakin kolmesataa koulua kiinni oppilaiden lakkoilun takia. Mutta miten olla lakossa, jos koulu on lomalla?


Nuorten mielenosoituksiin on liittynyt oikeita kaupunkiguerillan piirteitä. Koululaismielenosoittajien sekaan on liittynyt muita, luultavasti ei edes koululaisnuoria, jotka ovat rikkoneet ja varastaneet kaupunkien keskustoissa. Poliisivoimat ovat vastanneet paikoittain pamputtamalla vähän miten sattuu. Kuka olisikaan enemmän nuoren näköinen kuin toinen nuori? Ranskassa on oltu hiukan loukkaantuneita siitä, että joissain ulkomaalaisissa medioissa ei ole muuta nähty Ranskan mielenosoituksista kuin nuoret mellakoijat. 



En ole käynyt Arlesissa sen jälkeen, kun muutimme tänne kauemmas. Enkä käynyt tänäkään lauantaina, koska tori oli peruttu puhtaanapitolaitoksen lakon takia. Kun en ole käynyt, en tiedä, kasaantuvatko sielläkin jätteet yhtä järkyttävästi kuin Marseillessa, mutta aika kovia kasoja pitää jo olla, ettei tori enää mahdu keskuskadulle. Meillä laitamailla ei koko hössäkkä paljoakaan tunnu. Roskat kuskataan edelleen pois ja bensaakin näyttää vielä olevan asemilla.


3 kommenttia:

Krii kirjoitti...

Minun arkeeni ei lakko ole vielä paljoa vaikuttanut. Paitsi että lapsi on ollut kotona niinä päivinä kun opettajat ovat myös lakossa. Viime tiistain lakossa tyttären opettaja ei enää lakkoillut, joten tytär pääsi kouluun. Työmatkatkin kuljen kävellen.

Stazzy kirjoitti...

L:n piti lähteä lomalle eilen. Ei lähtenyt vielä tänäänkään, kun yksikään juna ei kulje. Huomenna kimppakyydillä Lyoniin, ja sit sormet ristissä, että joku illan junista Strasbourgiin kulkisi suunnitellusti.

Omalla kohdalla kirotuinta on homma silloin, kun paikallisliikenne pysähtyy. Töihin pitäÄ joko rankua kyyti joltakin kollegalta tai kÄvellä 1,5 tuntia.

Airelle kirjoitti...

uskon, että lakot koskevat enemmän kaupungeissa, meidän on joka tapauksessa liikuttava autolla täällä takametsissä. yleislakosta ei kuitenkaan voi vielä puhua, yhdessä paikassa on yksi laitos lakossa, toisessa toinen ja hyvässä lykyssä voi junakin viedä, tai sitten ei. koettakaa kestää ja toivottavasti L pääsee takaisinkin!