lauantai 28. elokuuta 2010

VIELÄ VERSAILLES


Nyt tietysti luulette, että puhun lopultakin Versailles'in linnasta - enpä! Pariisinmatkallani olin vain yhden päivän Versailles'ssa ja siinä ajassa ei yksinkertaisesti aika ja energia riitä kaikkeen. Niinpä näin linnasta vain fasadin. Ja puutarhastakin vain sen pienen osan, jonka linnan terasseilta näkee. Joten varoituksen sanana tulevalle turistille: älkää yrittäkö nähdä kaikkea tai sitten jäätte kaupunkiin pariksi päiväksi. Jo kuljetukset paikalle vievät aikaa. Itse asuin läheisessä Pariisin esikaupungissa ja omalla autolla olisin ollut perillä ehkä puolessa tunnissa, mutta julkisilla kulkuneuvoilla kiertelin kahdella bussilla ainakin tunnin. Pariisista pääsee myös suoraan junalla.


Versailles'n suurin nähtävyys on tietenkin linna. Varautukaa jonotuksiin ja ihmisten vilinään. Viime vuosina siellä on tehty suuria kunnostustöitä. Varsinkin jokin aika sitten uudestaan avattu Peilisali on - kuulemma - todella kokemisen arvoinen. Toivonkin pääseväni uudestaan Versailles'hin pikaisesti, mutta mieluummin talvella, jolloin voisi toivoa kävijävirtojen olevan hieman pienempiä. Sisätiloissahan vuodenajalla ei ole väliä.


Mutta koska oli kesä halusin olla ulkona. Joskus kauan aikaa sitten olen jo ollut käymässä linnassa ja puistossa ja muistin sen olleen väsyttävää, mutta vaivan arvoista. Edellisessä viestissä puhuin jo pikku junasta, mutta paikalla voi vuokrata myös polkupyöriä ja sähköautoja, jalkojaan säästääkseen. Kannattaa.


Vastatakseni Pinean aiemmin jättämään kommenttiin, itsekin kuulin puhuttavan Kuninkaan kasvitarhasta vasta hiljattain. Siellä se on kuitenkin seisonut linnan puiston vieressä 1600-luvulta lähtien. Se valmistui 1683, kunhan ensin oli kuivatettu paikalla ollut suo, jolla oli söpö nimi Haiseva lammikko.

Puutarha on ollut auki vieraille vasta vuodesta 1991. Siitä huolehtii paikalla oleva puutarhataiteen koulu. Puutarhaan pitää tosiaan kieppaista kaupungin kautta, koska siitäkin huolimatta, että se on aivan linnan puiston vieressä ja ennen sinne saattoi mennä portin kautta linnan puutarhasta, nykyään linnan puoleinen portti on kiinni ja puutarhaan pääsee vain katedraalin puolelta.


Itse puutarha on klassisen ranskalainen. Keskellä on iso neliö ja sen keskellä vesiallas, joka kauniin suihkulähteen lisäksi on myös kasteluvesisäiliö. Keskusneliön ympärillä on muurien ympäröimiä "huoneita". Muurien tarkoituksena on kerätä lämpöä päivällä ja vähentää kylmyyttä yöllä. Siten voitiin tuottaa enemmän ja parempia vihanneksia ja hedelmiä kuninkaan pöydälle.


Nykyään puutarha toimii vanhojen puutarhatekniikoiden säilytyspaikkana. Siellä voi verrata erilaisia hedelmäpuiden viljelytapoja. Samalla puutarhurit harjoittavat myös uusimpia, orgaanisia viljelytapoja. Itse tässä puutarhassa pidin eniten tavasta, jolla hyötykasvit ja koristekasvit on sekoitettu, hyötykasveistakin tulee siellä koristekasveja.
 

 
 


Ei kommentteja: