lauantai 21. elokuuta 2010

POSTCARDS FROM VERSAILLES

Versailles'n katedraali


Kuvien lataaminen blogiin ei onnistunut eilen, joten tässä jälkikäteen vähän Pariisin-matkani satoa, vaikkakin muualta kuin Pariisista. Tein päivämatkan Versailles'hin, en niinkään linnaa ihastellakseni, vaan nähdäkseni viimein paikan, josta olin paljon lukenut: le Potager du Roy eli kuninkaan kasvimaan. Se oli aiemmin osa linnan puistoa, mutta nykyään aita erottaa ne ja sinne täytyy kävellä kiepin kautta. Sisäänkäynti on Versailles'n katedraalin edessä, joten samalla tulee katseltua vähän kaupunkia.

Potager du Roy on myös puutarhaoppilaitos


Kuninkaan kasvimaa on jaettu useisiin, muurien ympäröimiin palstoihin. Keskellä on iso, neliöihin jaettu kasvimaa.


Sisäänpääsymaksu ei ole ihan ilmainen, mutta kaikille, jotka pitävät puutarhoista, paikka on rahan arvoinen. Keskellä on ranskalaiseen, laatikkomaiseen tyyliin istutettu puutarha, jossa kukat ja vihannekset on iloisesti sekaisin. Kivoin paikka oli puutarhuriopiskelijoiden omat palstat, joissa erilaiset ideat kilpailivat keskenään. Suurin osa paikasta on omistettu hedelmäpuiden erilaisille viljelytavoille ja eri hedelmälajikkeille. Ilmeisesti hedelmien paljous ruokapöydillä oli kuninkaan rikkauden vertauskuva.


Opiskelijat ovat ideoineen puutarhapalstansa kierrätystavaroilla




Tuulivoimainen linnunpelätin


Portti josta kuningas saapui linnansa puutarhasta tarkastamaan vihannespalstansa


Hedelmäpuita viljeltiin monenlaisilla tavoilla

4 kommenttia:

pinea kirjoitti...

En tiennytkään, että Versaillesissa on pottumaakin! Pari kertaa olen käyskennellyt puutarhassa (upea), mutta tuo on jäänyt näkemättä. Ensi kerralla siis!

Mikä on muuten tuo kaunis oranssin värinen kukka sivupalkissasi? Niitä näyttää täällä olevan muurien takana, pursuavat hienosti yli, ja ollaan sitä kovasti ihasteltu.

Kivoja nämä sinun Pariisin ja Versaillesin postikorttisi :)

Ninnu kirjoitti...

Minulla on blogissani sinulle tunnustus :-)

Ninnu kirjoitti...

Hei,
kysyit siitä blogini taustakuvasta. Se on täältä kotoisin: http://pueblogisi.blogspot.com/

Kiitos siis Elegialle/Itkupillille :)

Blogista löytyy hyvät ohjeet miten taustakuvan saa vaihdettua.

Kysy, jos selitin liian ylimalkaisesti tai haluat tarkempaa neuvoa.

Airelle kirjoitti...

Pinea, noita kasveja näkyy aika tavalla ja meidän terassilla se on edellisten asukkaiden perua. se on jaksanut kivasti, en ole siitä pitänyt minkäänlaista huolta. se on wikipedian mukaan la trompette de Virginie (Campsis radicans) tai bignone tai jasmin de Virginie, suomenkielistä nimeä en ole löytänyt.