torstai 29. huhtikuuta 2010

MAILLANE

Uuden matkailuperinteeni mukaan tänä keskiviikkona oli vuorossa Maillanen kylä ja siellä erikoisesti Frédéric Mistralin kotimuseo. Frédéric Mistral, paikallisen kielen, provensaalin suuri runoilija ja Nobel-palkittu kirjailija on Maillanen merkkimies. Hän syntyi kylän läheisellä maatilalla 1830 ja kuoli kylässä 1914. Hän asui vaimonsa kanssa keskustaan rakentamassaan talossa ja tästä talosta tehtiin lesken kuoleman jälkeen Mistralin kotimuseo.


Kumma kyllä, tietojeni mukaan museon piti olla auki, mutta ketään ei näkynyt päästämään minua sisään. Sen sijaan varsinainen syy, joka sai minut tulemaan juuri tänä keskiviikkoina paikalle, Danielle Raspinin näyttely museon viereiseeä näyttelytilassa oli auki ja ilmainen, joten keskityin siihen. Toivottavasti minulla on vielä joku toinen kerta aikaa käydä katsomassa itse museokin.


Danielle Raspini on mielitaiteilijoitani. Hän maalaa Arlesin väestöä, etenkin kuuluisia Arlesittaria perinteisissä asuissaan hehkuvilla väreillä herkutellen. Hän on myös kuvittanut kirjoja aiheesta.
Itse Maillanen kylä on pienehkö, söpö, tosi provencelainen kylä keskustassa olevine kirkkoineen, leipomoineen ja kahviloineen. Koko paikka vaikutti odottavan vielä kesäistä turistivirtaa, tiellä kulkeneen traktorin ja kahvilan terassilla istuneiden parin asiakkaan lisäksi ei siellä keskipäivällä näkynyt paljoakaan väkeä. Luulenpa palaavani sinne toiseen aikaan, lähempänä kesää.

Ei kommentteja: