keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

UNE VRAI IMMORTELLE

Huomenna astuu Ranskan kieliakatemian, Académie françaisen, kupolin alle sen vasta kuudes naisjäsen. Académie françaisen perusti vuonna 1635 kardinaali Richelieu normalisoimaan ja parantamaan ranskan kieltä. Académie françaisen jäseniä kutsutaan nimellä immortel eli kuolematon, vaikkakin kuolemattomuus oli alun perin tarkoitettu ranskan kieltä, ei akatemian jäseniä kuvaamaan. Näitä kuolemattomia on kaikkiaan 40.



Tuo kuudes nainen on Simone Veil, ranskalainen poliitikko ja ranskalaisten rakastetuimpia henkilöitä. Hän on väsymätön naisasianainen ja terveysministerinä olleessaan hän ajoi, kovasta vastustuksesta huolimatta, lain abortin laillistamiseksi. Parlamentin jäsenen ja ministerin hommien lisäksi hän on toiminut myös Euroopan Parlamentin puheenjohtajana ja Ranskan perustuslaillisen tuomioistuimen jäsenenä.



Mutta parhaiten hänet tunnetaan Ranskassa juutalaisten kansanmurhan todistajana. Hänet vietiin 16-vuotiaana Aushwitchiin, josta hän pelastui ihmeen kautta, toisin kuin perheensä. Simone Veil kertoi elämäntarinansa vuonna 2007 ilmestyneessä kirjassaan Une vie.

Ei kommentteja: