tiistai 23. maaliskuuta 2010

PUNAVIINIÄ

Ranskassa asumistani monista vuosista huolimatta en ole suuri viinien tuntija tai edes viinin ystävä. Ja varsinkin punaviini ei ole koskaan sytyttänyt minua. Tiedän, että se on suuri puute – ainakin viininrakastajien mielestä. Olen kuitenkin urheasti jatkanut vuodesta vuoteen omaa linjaani, keskittyen lähinnä rosé-viinien ja shampanjan maisteluun.

Viime lauantaina löysin kuitenkin mieleiseni punaviinin, kevyen ja hedelmäisen, ”naisellisen” kuulemma, joka sopii viilennettynä juotavaksi kesäillassa. Voi olla, että todellinen punaviinien tuntija ei pidä sitä arvoisenaan juomana, mutta minusta se oli juuri niin erinomainen kuin parhaat rosétkin.


Tämä aarre löytyi Domaine de La Brillanesta, Aix-en-Provencen lähellä sijaitsevalta viinitilalta. Tämä pieni, sievä tila on kuulunut vuodesta 2000 brittiläiselle herrasmiehelle, joka jätti entisen elämänsä Cityssä ja ryhtyi viininviljelijäksi. Parasta asiassa on, että viinit on tuotettu orgaanisesti, mikä kiinnitti erityisesti huomiotani. Tilan tuotto on pieni, joten sen viinejä löytyy lähinnä tilan kaupasta, joistain ravintoloista ja sitä viedään tiettyihin kauppoihin englanninkielisessä maailmassa. Talosta löytyy myös vierashuoneita bed and breakfast-periaatteella.

Viini, josta todella pidin, on Le B - Cuvée de Printemps, kevein ja vähäasteisin talon neljästä viinistä. Niille, jotka pitävät tuhdimmasta tavarasta, löytyy myös täyteläisempiä viinejä, jotka punaviinin tuntijat julistivat hyviksi.


Tutustuin tähän viinitilaan, jota en ollut koskaan huomannut siitä huolimatta, että asuin pitkään ihan sen läheisyydessä, kun päätimme kokoontua bloggariporukassa Aixiin viime viikonloppuna. Yksi meistä, Ella, suorittaa työharjoittelua tilalla ja saattoi esitellä meille tilaa, kellaria ja tuotantoa. Me muut, Krii, Stazzy, Fifi, Mikri ja minä ihastuimme paikkaan ja viineihin ja nautimme tilan anneista, tuomastamme piknikistä ja toistemme seurasta pitkään ja hartaasti. Tilaisuus oli loistava tutustua oikeassa elämässä toisiimme luettuamme toistemme blogeja.

Viinitilan jälkeen siirryimme Aix-en-Provenceen, jossa katselimme kaupunkia ja kauppoja. Myös erilaisia juomia nautittiin ja illalla syötiin hyvin italialaisravintolassa, jonka jälkeen palasin väsyneenä, mutta tyytyväisenä viikonloppumajapaikkaani.

ps. arvatkaa, kuka unohti kameransa ”viikonloppumökille”, joten tämän jutun kuvat on varastettu kollegabloggareiltani ja Domaine de La Brillanen kotisivuilta.

5 kommenttia:

Fifi kirjoitti...

B maistui kotonakin yhtä hyvältä kuin lauantaina viinitilalla, kun ensin olin saanut pulloni turvallisesti kotiin - tietenkin se unohtui lauantai-iltana Ellan autoon! Sen verran täyteläisempää se kyllä on, että pullosta jäi vielä puolet seuraavalle aterialle; rosépulloilla puolestaan on tapana tyhjentyä aivan huomaamatta heti avaamisen jälkeen. Punaviiniksi B on kieltämättä ihanan kevyt ja "naisellinen", mutta pysyn silti edelleen rosén ystävänä... ja samppanjan, bien évidemment !

Airelle kirjoitti...

kuten myös minä ;-)

Fifi kirjoitti...

Encore un point en commun ! ;)

Stazzy kirjoitti...

Minun B-pulloni odottaa sitkeästi uuteen asuntoon saakka. Korkkaamme sen sitten, kun tavarat ovat suunnilleen paikoillaan.

Toivotaan että kelpaa L:llekin, joka ei hänkään ole punaviinien suuri ystävä.

Simpukka kirjoitti...

Teillä näyttää olleen oikein onnistunut tapaaminen. Kiinnostava tarina viinitila-visiitistä.
Sinulle on tunnustus blogissani, voilà!