tiistai 15. kesäkuuta 2010

EMMAUS


Yleisön pyynnöstä ;-) vähän lisää juttua ja kuvia Emmauksesta. Toissasunnuntain myyjäisistä tuli yli 15 000 euroa tuloja Pointe Rougen myymälän korjaamiseksi. Ainakin auto oli paljon tyhjempi paluumatkalla.


Jos jollain lukijalla sattuisi olemaan tarvetta ostoksille Emmauksella, täällä etelä-Ranskassa on useampia myymälöitä, mistä valita. Aixin ja Marseillen välistä löytyy Cabriès, Marseillessa on toinen siis Pointe Rougessa, mutta olen kuullut huhuja ison kaupan avautumisesta jonnekin keskeisemmälle paikalle. Raportoin, jos saan kutsun avajaisiin.

Mitä tulee muihin etelä-Ranskan myymälöihin, löytyy niitä usean kaupungin kupeesta. Arlesin myymälä sijaitsee mukavasti Saintes Mariesen tien alkupäässä, siellä voi pistäytyä vaikka matkalla Camargueen. Muita kauppoja löytyy Nîmesin lähellä, Marguerittesen kauppa- ja teollisuusalueella, Alèsissa, Courthézonissa ja Frontignanissa Sèten lähellä. Sitten on tietysti tuo Rivieran puoli, jota en tunne tarkemmin, ehkä joku sikäläinen voisi kertoa asiasta tarkemmin (katson sinua, Stazzy). Bordeaux'ssakin näkyy netin mukaan olevan myymälä.

Myymälä ei ole kummoinenkaan, vain kaksi varastorakennusta vastakkain,
mutta kuva seinässä on minusta hauska.

Toisin kuin Suomessa, täällä Ranskassa, Emmauksen alkuperämaassa, kauppojen yhteydessä yleensä on myös asumisyhteisö. Kaiken kaikkiaan asuinyhteisöjä on Ranskassa 117, vaikkakin kaikkiin myymälöihin ei liity asuinyhteisöä ja kaikilla asuinyhteisöillä ei ole myymälää. Alunperin Emmaus oli tarkoitettu asuin- ja työpaikaksi asunnottomille miehille. Nopeasti Emmaus alkoi auttaa myös perheitä ja pyörittää nykyään yrityksiä, joiden tarkoitus on auttaa työttömiä työllistymisen alkuun. Pariisin ensimmäisestä yhteisöstä on kasvanut useamman järjestön rypäs.

Avenue Abbé Pierre, joka kulkee Emmauksen vierestä Saintes Maries'n suuntaan.

Pääasiassa Emmaus Ranskassa toimii oman maan köyhyyden parissa, toisin kuin Pohjoismaissa, joissa kaupat rahoittavat kehitysaputoimintaa. Mutta tietysti Ranskassakin on kehitysmaihin kohdistuvaa toimintaa. Lisäksi on olemassa Fondation Abbé Pierre, joka kantaa huolta maan asuinolosuhteista ja asunnottomista.

Ja tästä puheen ollen, missä olen ensi viikonloppuna? Pariisissa, siellä pidetään 11. Salon Emmaüs. Tuotto tukee toimintaa Aasiassa. Kiinnostuneet pariisilaiset sunnuntaina Porte de Versailles'hin!

3 kommenttia:

Ella B kirjoitti...

Mua niin harmitti kun missasin taman ison myyntitapahtuman silloin sunnuntaina kun olin Montpellierissa! Nyt pitaisi yrittaa raahautua paikalla johonkin myymalaan, sinne voisi samalla kipata ne kaikki kamat joita ei tullut myytya epaonnisella vesikirpparilla...

Stazzy kirjoitti...

Nizzan Emmaus on tosiaan vähän kaupungin ulkopuolella, mutta bussit kulkevat. Tuo Pariisin tapahtuma on hieno (ja täynnä ihmisiä :o ), olin siellä ihan vahingossa pari kesää sitten kun osuttiin Pariisiin samaan aikaan.

Airelle kirjoitti...

mä yritän näpsiä muutaman kuvan sunnuntaina - jos muistan.

Ella Bella, se keskustaan kuulemma tuleva myymälä vois olla hyvä sulle, mutta puhun siitä, kun olen saanut varmistuksen sen tulosta ja osoitteesta.