sunnuntai 7. helmikuuta 2010

TOPINAMBOUR

Tämän kuukauden kasvis on maa-artisokka, lat. helianthus tuberosus, topinambour ranskaksi. Se on auringonkukan lähisukulainen ja sen kukat ovatkin kauniin keltaiset. Ranskalaisen nimensä se on saanut brasilialaiselta heimolta, joka esiteltiin Ranskassa 1613 samaan aikaa, kun juures tuotiin ensimmäistä kertaa Eurooppaan. Itse asiassa kasvia kuitenkin käyttivät Pohjois-Amerikan intiaaniheimot.
Se on niitä juureksia, jotka ovat vähitellen painuneet unholaan, mutta jotka ovat tulleet uudelleen muotiin viime aikoina. Sen huono suosio johtuu osin sen aiheuttamista ilmavaivoista, jotka johtuvat sen sisältämästä inuliinista, jota ihmiselimistö ei voi käyttää. Keittäessä tätä juuresta pitää joko lisätä sellerin varsia tai natriumkarbonaattia ilmavaivojen välttämiseksi. Inuliinin lisäksi se sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja.

Työpaikallani lumi on taas vetäytynyt kukkuloiden takana lymyileville lähi-Alpeille, jättäen jälkeensä mutaa. Työ on verkkaista ja tuotto vähäistä. Talvella on vähän viljeltyjä vihanneksia, lähinnä eri salaatteja muovisten tunnelien alla. Ensimmäiset porkkanat ja herneet on myös kylvetty tunnelien alle. Salaattien kylvön lisäksi emme ole tehneet paljoakaan varsinaista viljelytyötä, olemme lähinnä putsanneet pusikoita ja luoneet luontopolun viljelymaiden ja viereisen puron väliin. Toivottavasti saamme pian koululaisia polulle kävelemään.

4 kommenttia:

pinea kirjoitti...

Kasvatin pari kesää noita topinamboureja, niissä on hurjan kauniit kukat ja mukulat on herkullisia. Minä en kyllä huomannut vatsavaivoja, mutta ehkä en käyttäny kerralla niin paljon? Tai sitten mulla on supervatsa ;D (ei oo... nyyh.)

Airelle kirjoitti...

itse asiassa en ole vielä kokeillut itse, wikipedia varoittaa noista vatsa-vaivoista. mene tiedä...

Simpukka kirjoitti...

Olen käyttänyt maa-artisokkaa kasviskeitossa. Ehkä suhteessa vähemmän kuin muita kasviksia. Muistaakseni täällä sen kilohinta on noin 5 euroa. Kalliimpaa kuin esimerkiksi perunat, porkkanat, lantut ym. kasvikset.
Meteo lupaili tänne lumisateita. Hidasta on kevään tulo.

Stazzy kirjoitti...

mulla ei ollutkaan aavistustakaan topinambourin suomenkielisestä nimestä. Oppia ikä kaikki.