keskiviikko 17. helmikuuta 2010

MERCREDI DES CENDRES

Tänään on Mercredi des Cendres eli tuhkakeskiviikko ja se tulee Mardi gras’n eli rasvaisen tiistain jälkeen. Se lopettaa karnevaalikauden ja on paaston (carême) ensimmäinen päivä.

Blogikollegani Asuurin alla kirjoitti juuri Nizzan karnevaaleista. Karnevaalit ovat erityisesti katolisten maiden suuri juhla. Mardi gras on karnevaalien viimeinen päivä ja sen aikana yleensä poltetaan karnevaalikuningas ilonpidon lopetukseksi. Karnevaalien nimi, ranskaksi carnaval, tulee sanoista carne levare eli poistaa liha, paaston ajan ruokavalion merkkinä. Monet sen piirteet tulevat ajalta ennen Kristusta, roomalaisesta Saturnalia-juhlasta. Mardi gras’n erityisnami ovat bugnes.
( source photo: lacotentine.over-blog.com )

Olin juuri kirjoittamassa, että nykyään karnevaalit ovat vähenemään päin Ranskassa, kun kuulin aamutelevisiossa, että sentään 100 000 vapaaehtoista karnevaalinjuhlijaa kuuluu Ranskan karnevaaliseuraan. Silti aika monessa kaupungissa ainoat karnevaalit järjestetään lapsille kouluissa tai joskus kaupungin kaduilla, eri koulujen yhteistyönä. Kotikaupungissani Nyonsissa tai viikonloppukaupungissani Arlesissa ei kummassakaan järjestetä oikeita karnevaaleja.

Kuitenkin Ranskassa muutama kaupunki juhlii komeasti karnevaalia kulkueineen ja juhlintoineen kaupungin kaduilla. Näistä kuuluisimmat ovat Nizzan ja Dunkerque karnevaalit.


( source photo: medias.lepost.fr )

3 kommenttia:

Fifi kirjoitti...

Aixissakaan ei ainakaan tänä vuonna ollut minkäänlaista karnevaalimenoa. Muistaakseni vuonna 2004 vielä jotain karnevaalia yritettiin, sen jälkeen en olekaan ollut täällä helmikuussa. Viime vuonna sähköautokuskikollegani järjestivät tempauksen karnevaalin kunniaksi ja pukeutuivat kahtena päivänä hulvattomiin naamiaisasuihin, mutta tänä vuonna eivät viitsineet.

Airelle kirjoitti...

niin minunkin mielestä ainoa karnevaalitouhu Aixin kaduilla, joka tulee mieleeni, on ollut jonkinlainen lastentapahtuma. eikä Nyonsissa aai Arlesissa ole ollut minkäänlaista karnevaalihumua nähtävissä.

Krii kirjoitti...

Täällä Rivieralla taas saa sellaisen kuvan, että joka puolella vietetään karnevaaleja. Nizzan lisäksi Mentonissa on sitruuna ja appelsiini -teemainen Fête de citron, jossa sitruunoista ja appelsiineista on valmistettu valtavia patsaita, ja paraatit on tietysti myös. Kuulin myös, että Mandelieussa on Mimosa-juhlat paraateineen. Onkohan karnevaaliperinne elävämpää Italian puolella, josta se Ranskan tähän kolkkaan on sitten levinnyt?