keskiviikko 24. helmikuuta 2010

KLISEITÄ


Ranskan suomalainen bloggarikollega Atlantin rannikolta kirjoitti vähän aikaa sitten urheiluhulluudesta ja olympialaisista. Samoin monet muut kollegat ovat blogeissaan tai yksityisesti valittaneet Ranskan television kapeaa katsausta kauden urheilujuhlaan. Mutta eikö se ole totta joka maassa : yleensä televisiot välittävät kuvaa niistä lajeista, jotka maassa kiinnostavat ja puhuvat etupäässä oman maan pojista.

Urheiluhulluus onkin yksi niistä kansanpiirteistä, jota sopii käyttää suomalaisten yhteydessä, mutta joka ei juuri ilmene ranskalaisissa. Ainakaan minun ympärilläni ei KUKAAN ole sanallakaan sivunnut olympialaisia, ei työympyröissä eikä yksityiselämässä. Vain suomalaiset tuttavani tuntuvat tietävän kisojen olevan päällä.

Syynä huonoon kiinnostukseen ei voi olla vähäinen menestys kisoissa, Ranskan mitallisaalis on ollut oikein hyvä. Perinteisissä suomalaislajeissakin, kuten hiihdossa, ranskalaiset urheilijat ovat juhlineet. Milloinkahan Ranskan joukkue on jääkiekon olympiamestari ? No, leikki leikkinä, jääkiekko ei ainakaan vielä ole suosittu laji.

Yksi Ranskaa koskevia klisee taas on näyttäytynyt todeksi uudemman kerran. Lakkoilun luvattu maa on saanut aikaiseksi kaksi lakkoa, jotka molemmat olisivat voineet haitata meneillään olevia koululomia. Ensin ryhtyivät lakkoon suuren bensayhtiön työntekijät. Jos sitä lakkoa olisi kestänyt kauan, olisi bensa loppunut ja autoilu huomattavasti vähentynyt. Onneksi vaikuttaa siltä, että lakko loppui ajoissa. Sen sijaan lennonjohtajien lakko alkoi juuri mukavasti loman ajaksi jättäen matkustajat harhailemaan lentokentille. Alkaakin olla aika harvinaista, että jokin loma alkaa ilman, että jokin osa henkilokuntaa, joka meitä kuljettaa paikasta toiseen junissa tai lentokoneissa, ei olisi lakossa.

2 kommenttia:

Krii kirjoitti...

Meillä töissä puhutaan kyllä olympialaisista. Enimmäkseen muut kuin ranskalaiset, mutta hekin ovat kyllä perillä kisatapahtumista. Enemmän ranskalaisia kuitenkin (työkavereista päätellen) kiinnostaa jalkapallo, pyöräily (tour de France) ja rugby

Fifin maman kirjoitti...

Olympialaiset menossa, joo, mutta aikaero sellainen, ettei oikein viitsi yötä valvoa ja sitten aamulla, kun netistä näkee tuloksia suomalaisten sijoittumattomuuksista, tuntuu oikein hyvältä, ettei suotta valvonut.

Mulle on melko sama, kuka voittaa, kunhan vaan kukaan ei kuole ladulle tai mäkeen. Harmittaa etukäteishehkuttelu ja jälkiparku, kun suomalaiset eivät voittaneetkaan kaikkea, mitä piti, kun siellä on kisaamassa muutama muukin joukkue/hiihtäjä/mäkimies etc.

Pariisista/Pariisiin ei nyt lennellä, siellä lakkoillaan ja Kreikassa samoin. Voivoi, mihin tämä maailma onkaan menossa. Meillä vaan pakkanen paukkuu ja lunta luvassa ja kohta jo tuvassakin.