sunnuntai 21. helmikuuta 2010

THYM

Olen päättänyt, että tämän helmikuun kasvi on timjami, koska sen väitetään auttavan kurkkukivuissa, yskässä ja virustartunnoissa. Oikein, olen noukkinut jostain kurkkupöpön ja lepäilen tämän viikonlopun siitä toetakseni.

Timjami on Välimeren alueen kasvi, joka kasvaa villinä kukkuloillamme. Provencessa sitä kutsutaan myös nimellä farigoule. Se sisältää paljon eteerisiä öljyjä, joihin perustuu sen hoitavat ominaisuudet. Se on mm. antiseptinen. Timjamia voidaan käyttää niin vatsavaivoihin kuin vilustumisiin sisäisesti tai ulkoisesti hyttysten puremiin jne. Sitä käytetään teenä, hauteina, öljynä ja tietysti höyrynä hengitysteiden avaamiseksi.


Se on tietysti myös hyvä ruokayrtti ja runsaasti käytettynä ruuanlaitossa sen pitäisi auttaa ruuansulatusta. Ja tietysti paras timjami on Provencen auringon alla kasvanut timjami !


Katsokaapas mitä löysin lasinkierrätysastiasta. Ihmiset ovat outoja.

4 kommenttia:

pinea kirjoitti...

Oletko koskaan kerännyt täällä villitimjamia? Tai muita yrttejä? Mun on tehnyt mieli, mutta vielä en ole tohtinut.
Pikaista paranemista, toivottavasti timjamitee hunajan kera auttaa!

Airelle kirjoitti...

kiitos, huomenna töihin, eiköhän tämä tästä.
periaatteessa villiyrttejä voi ihan hyvin kerätä, mutta en ole koskaan kerennyt. oikeasti pitäisi olla maanomistajan lupa. voi olla, että ensi kesänä kerään. pitäisi myös tehdä kuismaöljyä, en tiedä, saako sitä ostaa mistään.

Simpukka kirjoitti...

Sama vaiva täälläkin. Olen vain suolavedellä kurlaillut. Kiitos timjami-vinkistä.
Muuten, tänään huomasin ensimmäiset kukat mantelipuussa. Jokohan se tietää kevättä…

kirsi kirjoitti...

Ikkunallani on yrtteja ruukussa, mutta ei varmasti timjamia.....tykkaan ottaa niita pastan, salaatin tai jonkun muun ruoan paalle koristeeksi.
Kiitos vinkista!