lauantai 31. lokakuuta 2009

EMMAUS

Eilen oli kulunut kuusikymmentä vuotta siitä, kun l’Abbé Pierre perusti ensimmäisen Emmaus-yhteisön Pariisin lähistölle. Sattuneesta syystä olen viime vuosina seurannut läheltä yhden Emmaus-yhteisön elämää, joten en voinut sivuuttaa tätä juhlapäivää ilman kommentttia.
L’Abbé Pierre, joka kuoli tammikuussa 2007, on yksi Ranskan rakastetuimmista henkilöistä ja hänen elämäntyönsä on laajentunut sekä toimintamuodoiltaan että kansainvälisesti. « Ikävä » kyllä, järjestö toimii edelleen voimallisesti, sillä asuntopula ja köyhyys ovat vain kasvaneet viime vuosina Ranskassa.

Vuonna 1949, jolloin asuntopula oli huutava ongelma Ranskassa, l’Abbé Pierre perusti ensimmäisen yhteisön asunnoksi kadulla oleville. Vaikka hän olikin katolinen pappi, Emmaus on uskonnoton järjestö, joka vastaanottaa kaikki tarvitsevat ikään, uskontoon ja taustaan katsomatta : "servir premier le plus souffrant", auttaa ensiksi eniten kärsivää.

Emmaus rahoittaa työnsä ottamalla vastaan, korjaamalla ja myymällä lahjoitettuja tavaroita. Toisin kuin Suomessa, jossa toimii vain kauppa, Ranskassa Emmaus -liikkeen perustana ovat asuinyhteisöt, joissa tehdään työtä, asutaan yhdessä ja huolehditaan toinen toisista. Sen on tarkoitus auttaa uuden elämän alkuun opettamalla tai muistuttamalla uudelleen mieleen työn tekoa, asumista oikean katon alla, yhteiselämän perussääntöjä jne. Onko lähelläsi Emmaus-liike auttaaksesi sinäkin huonompiosaisia? Mietittäväksi Emmauksen uusin johtoajatus: Ne pas subir, toujours agir, älä lannistu, toimi.

Ei kommentteja: