perjantai 20. maaliskuuta 2009

FERIA

Arlesin Pääsiäisferia lähenee ja laitoin napin tuohon sivuun niille, jotka haluavat enemmän tietoa tapahtumasta. Niille, jotka vastustavat corridaa ja pitävät moisen tapahtuman mainostamisen skandaalina, haluaisin tarjota pari pientä huomiota.
Ensinnäkin, Ferialla on Arlesin taloudelle ja koko elämälle todella suuri merkitys. Talven hiljaiselon jälkeen kaupunki herää eloon kevätferian aikaan ja syksyinen riisiferia taas on melkein talvihorroksen alkusoitto. Feria myös vetää kaupunkiin paljon vierailijoita.
Toiseksi, Feriaan kuuluu paljon muutakin kuin corridaa. Itse asiassa luin muutaman viikko sitten la Provence- lehdessä, että vain 10 prosenttia kaikista Ferian kävijöistä käy corridoissa. Ferian voi siis ottaa kevätjuhlana, traditioiden vaalimisena tai vain sosiaalisena tapahtumana, jolloin mennään kumoamaan muutama kupponen hyvässä seurassa, auringon paistaessa ja musiikin soidessa.
Henkilökohtaisesti en välitä corridasta laisinkaan ja mielestäni sen voisi ainakin Arlesissa korvata kokonaan paikallisella muodolla härkäleikkiä, Course Camarguaisella. Portugalissahan ei corridassa härkiä tapeta lopussa, mutta se on silti härän kannalta aika julmaa touhua. Course Camarguaisessa ei härkää pyritä satuttamaan ollenkaan, enemmänkin saa mies siinä varoa itseään. Ideana on irrottaa härän sarvien väliin viritetyt nippelit jäämättä sarvien tielle.
Keskustelu corridasta jatkuu varmasti vielä pitkään, mutta lukija voi od
ottaa saavansa raportin tämän kevään Arlesin Feriasta, ilman corridoita, muutaman viikon kuluttua. Ja alkupaloiksi kuva Course Camarguaisesta viime vuodelta.

Ei kommentteja: