maanantai 18. heinäkuuta 2011

JÄLKIMAININKEJA

Edelliseen postaukseen oli Paskeriville jättänyt hyvän kommentin, josta sain ajatuksen lisäkirjoitukseen.

Tosiaankin, kansallispäivän juhlinta sai tänä vuonna osakseen kovasanaistakin kritiikkiä. Asiasta syntyi sitäkin suurempi haloo, koska kritiikkiä esitti  vihreän puolueen vasta valittu presidenttiehdokas ja ensimmäiseltä kansalaisuudeltaan norjalainen Eva Joly. Pasifistisen maailmankatsomuksensa nojalla hän arvosteli kansallispäivän viettoa sotilasparaatin merkeissä.

Tietysti asia herätti suurta huomiota juuri seuraavien presidentinvaalien läheisyyden vuoksi. Poliittista peliähän nämä tällaiset lausahdukset suurimmaksi osaksi ovatkin. Ja vastapuoli sai heti aiheen kommentoida kritiikkiä muistuttamalla, että sen lausuja oli varmaan vielä vähän pihalla ranskalaisista tavoista ja kulttuurista. Mistä sitten saivat taas opposition edustajat tuulta purjeisiinsa, protestoimalla moista vierasmaalaisuusvastaisuutta ja kansalaisuuden väärin ymmärtämistä vastaan. jne.

Totta on, että sotilasparaati on yksi Ranskan kansallispäivän suuria ohjelmanumeroita. Mutta liittyyhän siihen paljon muutakin, jokaiselle kansalaiselle avoimia konsertteja, tanssiaisia ja ilotulituksia. Suosituimmat noista tanssiaisista ovat perinteisesti palokuntien järjestämät. Juhlinnasta on siis elitistisyys kaukana, se on päin vastoin kaikkien ranskalaisten juhla.

Sotilasparaati tapahtuu vain Pariisin keskustassa, vaikkakin sitä saa/joutuu seuraamaan melkein kaikilta kanavilta. Se on se pönkkö tilaisuus, nyt kun presidentin puutarhajuhlatkin on lopetettu, johon pääsevät vain harvat ja valitut, niinikään valitun diktaattorijoukkion seurassa. Oikeasti kylläkin sen kansan, jonka toimeenpanevaa vallankumousta kansallispäivä on juhlivinaan (englanniksi sanotaankin Bastille Day), sydän sykkii muualla.

6 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Kuten joku Twitterissa oivasti totesi:
"Eva Joly n'a pas une culture très forte de la tradition française : elle lutte contre l'évasion fiscale, corruption, cumul mandats."

Airelle kirjoitti...

juuri näin, Stazzy. käännän tässä ei ranskaa puhuville: E. J. ei tunne hyvin ranskalaisia perinteitä: hän taistelee veronkiertoa, korruptiota ja usean samanaikaisen poliittisen toimen harjoittamista vastaan.
henk koht häiritsee vain hänen ei-pohjoismainen asenteensa koaliitio-hallituksia vastaan. tai en tiedä, millainen on norjalainen hallitustapa, mutta hänen ehdoton kieltäytymisensä keskustan mukaan tulosta hallitukseen ei minusta sovi ollenkaan vihreälle.

Stazzy kirjoitti...

Toisaalta suomalaisetkin vihreät kieltäytyivät ehdottomasti hallitusyhteistyöstä persujen kanssa...

Anonyymi kirjoitti...

Lyonissa on myös varsin näyttävä sotilas-,poliisi-,palokuntaparaati kansallispäivänä, ja sitten vuoden hienoin,ja ainoa, ilotulitus.Tuosta E.J:stä vielä,logiikka on siis että,jos on kasvanut ranskalaiseen kulttuuriin vahvasti,pitää luonnollisena korruptiota,veronkiertoa ja useita poliittisia samanaikaisia virkatoimia eikä taistele tällaisia(kaan) ilmiöitä vastaan.No niinhän se voi olla.Muuten, oletko jo Ranskassa takaisin? kyselenpähän vain paskeriville

Airelle kirjoitti...

hei paskeriville,
täällä ollaan taas. kertoilen toisaalla, miksi en ole ollutkaan niin aktiivisesti netissä kuin oli aikomukseni...
kiva, että kerroit Lyonissakin nähtävän paraatia, en ollutkaan siitä tietoinen. mitenkähän muissa suurissa kaupungeissa, Marseillessa ei ainakaan ole paraatia 14. pvänä. ajattelin vielä, että onhan Suomessakin sotilasparaateja, ei kylläkään Senaatintorilla... ja sellaistakin on nähty, katselin talvella jotain Mannerheim-dokkaria, jossa hän otti Tuomiokirkon rappusilla vastaan paraatia!

Anonyymi kirjoitti...

Mannerheimin Suomi vuonna kivi ja kanto ja Sarkon Ranska tänään?Paraateja ja sotilaitahan on marssinut kautta historian.Täytyy vähän jankuttaa.Nyt Ranskassa syntyneen keskustelun taustallahan on raha,sen puute ja lähestyvät vaalit.Ranskan sotilasmenot ovat 59 miljardia dollaria,jokseenkin samat kuin Saksassa,mikä on 2.4 % BKT-osuutena,ja paljon enemmän kuin Saksan (vain yhtenä vertailumaana).Pullistellahan voi mielinmäärin jos on oikeasti varaa.Nyt kuitenkin eletään velkarahalla,jonka määrä vain kasvaa,ja on niin monta muutakin rahareikää.Kyllähän Ranskankin pitää karsia menoja,mutta mistä,kun jokainen säästön kohde on välittömästi kadulla,barrikadilla ja lakossa.Yhdeksi räksytyksen aiheeksi on sitten tullut myös armeijan kantahenkilökunnan (korkeat?) palkat,tietysti suhteessa muiden alojen palkkoihin.Eihän säästöpäätöksillä ole kovin helppo ääniä kerätä,muttei kasvavalla velalla ja kehnolla maan taloudellakaan. terv. paskeriville