sunnuntai 6. helmikuuta 2011

PUU HELMIKUULLE : MIMOSA

Eilen oli ensimmäinen päivä, joka tuoksui keväälle. Aurinko paistaa tänä viikonloppuna täydeltä terältä ja kutsuu ulos. Tuulikin on laantunut ja vaikka yöt ovat vielä kylmiä ja tänäkin aamuna puutarha oli jäässä, heti kun aurinko nousee, lämpötilatkin nousevat. Jos ei olisi niin paljon koulutöitä kesken, lähtisin pitkälle kävelylle. Tai puutarhahommiin.

Nopeasti, ennen kuin taas unohdan, ja koska valokuvat ovat itse asiassa jo viime kuun lopusta, uusi puu tälle kuukaudelle. Vuorossa on mimosa, kasvi, joka kukkii hyvin aikaisin vuodesta. Tämä johtuu siitä, että se tulee näille rannoille Australiasta, josta se kotoutui Rivieralle 1867. Sen kotiseuduilla vuodenajat ovat tietenkin päinvastaiset kuin meillä, joten se kukkii komeasti keskellä talvea. Juuri sen takia siitä niin pidetään - kauniin kultaisen värinsä lisäksi : se tuo lupauksen keväästä tullessaan.


Itse asiassa Mimosa ei ole mimosana tunnetun puun oikea nimi. Jossain on sattunut todella kummallinen sekaannus ja ainakin ranskalaisilla ovat kolmen puulajin nimet vaihtuneet. Oikeasti mimosana tunnettu laji onkin akasia. Akasiaksi täällä kutsuttu puu taas on oikeasti robinia. Ja oikea mimosa on kansankielessä sensitive eli tunteva (kuka tietää suomenkielisen nimen?), koska sen lehdet menevät kosketettaessa suppuun. Toisten tietojen mukaan ne olisivat kyllä kaikki samaa Mimosaceae -heimoa, toisten tietojen mukaan taas hernekasveja.

Acacia dealbata tai kukkakauppiaan mimosa - koska niistä saadaan myös ne ihanat leikkokukat, jotka tällä hetkellä värjäävät torit ja kukkakupat kultaisiksi - ja sen eri variaatiot ovat yleinen näky etelä-Ranskan puutarhoissa, tuohan se kevään ensimmäiset kukat vielä talviseen puutarhaan. En tiedä, kuinka pohjoiseen asti mimosa on saatu asuttumaan, ainakin Nyonsin korkeuksilla se näkyy viihtyvän mainiosti.



Kevään ensi kukkasten myötä hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa kaikille!

7 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Itse asiassa hernekasvit (fabaceae) jaetaan nykyään kolmeen alaluokkaan joista mimosaceae on yksi, toiset on cesalpineae ja papilionaceae. Robinia kuuluu viime mainittuun.
Jännä että sitä siellä kutsutaan akasiaksi, täällä se on robinier.
Ja se sensitive on suomeksi vain tuntokasvi (hassu sekin nimi).
Teillä kyllä nuo kukkii aikaisemmin kuin meillä, vasta katselin vienoja nupun alkuja hopeamimosassa.

fifin maman kirjoitti...

Todella mielenkiintoista! Mimosa näyttää kuvassa kauniilta, takuulla on luonnossa vielä kauniimpi. Tuli mieleen, että joskus on kuvailtu naista, joka on herkkä ja helposti kuoreensa vetäytyvä ja arka, mimosamaiseksi. Saattaa olla kuvaus peräisin mainitsemastasi puusta.

Täällä on ihana auringonpaiste eikä sada lunta, pakkasta aste tai pari, jotenkin keväistä. Talvi saa puolestani vielä hieman jatkua, on tämä niin kaunista ja valoisaakin jo.

Airelle kirjoitti...

kiitos, Sirokko, että valoitit lisää näitä kasvisukuja. katsellessani wikipediaan huomasin olevan olemassa uudempikin lajittelusysteemi. odottelen botaniikan tuntieni alkamista syventyäkseni tarkemmin näihin asioihin, tällä hetkellä on ihan tarpeeksi muutakin hommaa tuolla koulutusrintamalla.
täällä tosiaan vanhastaan kutsutaan robinieriä akasiaksi, joten jotkut tarkat sanovat faux acacia eli teko-akasia. ja tuntokasvi on tosiaan ihan kuvaava nimi tuon oikean mimosan käyttäytymiselle.
noita vääriä mimosiakin on varmaan monia variantteja, tässäkin puussa on mielestäni pienemmät pampuloat kuin niissä, joita kaikkialla nyt myydään. väri silti yhtä ihanan kultainen.
ja Fifin äiti, varmasti tuo mimosamainen -adjektiivi tulee juuri tuosta tuntokasvista.
meillä on kanssa päivät huomattavasti pidentyneet; huomaa, miten on jo valoisaa koiraa ulkoiluttaessa aamulla. ihana, kun on kevät tulossa, nytkin kuuntelen avoimen terassin oven kautta kantautuvia lintujen ääniä, sillä välin kun Nina ottaa aurinkoa ja päivystää pupuja terassilla.

pinea kirjoitti...

Minä en tiennyt tuota mimosan ja akasian eroa, ja menin täällä alkuun tietenkin hiplaamaan puun lehtiä ja petyin kun ne eivät menneet suppuun... Mutta kyseessä on siis eri kasvi/puu!
(meillä oli sisäkasvina mimosa, eikä kukaan tiennyt että sitä voisi tuntokasviksikin kutsua... mimosa oli kai kauniimpi nimi)

Huvittavaa muuten, kun väsyneenä silmät lukee jotakin ihan muuta kuin on kirjoitettu... Luin otsikkosi ensin jotta "Puhu minulle Mimosa" ;D

Airelle kirjoitti...

ihan yleisestihän tuota keltapampulaista kutsutaan mimosaksi, sanoipa botanisti mitä tahansa.
minkä väriset kukat siinä tuntokasvissa oli, Pinea? wikipedian mukaan siinä olisi violetit kukat, vaikkakin lehdet ovat aika samantyyppiset kuin tuossa "kukkakaupan mimosassa"?

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Niinpä, täällähän alkoi kevät ihan yhtäkkiä! Torstaina säätiedotuksen riemastuttamana olin päättänyt että nyt talvi loppuu ja seuraavana päivänä olikin ihanan lämmintä ja aurinkoista! Kevätterveiset Lyonista! :)

FunnyGirl kirjoitti...

Hola bloggaaja airelle täältä Espanjan aurinkorannikolta. Täällä mimosat ovat kukkineet jo jonkin aikaa ja puita (ja pensaita) on valtavasti täällä El Faron alueella, jossa pelaamme golfia. Olen kuvannut niitä läheltä ja kaukaa, sillä kukat ovat todella kauniita ja aurinkoisia, antavat toivoa kesästä ja ovat mahtavan pallomaisia, vähän tulee pietaryrtit Suomesta mieleen, vaikka ne ovatkin sinänsä ihan vain maasta ponnistavia kukkia eivätkä kasva puina ja pensaina. Täällä kasvaa myös eräs muu suosikkini, jota havaitsin tänään istutetun golfkentälle,mutta nimi tietysti unohtui kun en kirjoittanut sitä muistiin. Sitä kasvaa täällä pitkin muureja valtavina pensastoina, oranssit, riippuvat, kellomaiset kukat ja pensasot kasvavat valtavan pitkiksi, usein kasvavat katon ylikin, jos niiden vain antaa kasvaa valtoimenaan. Ei taida tässä onnistua laittaa kuvia, mutta latinalainen nimi oli Pyro???? jotakin. Tietääköhän kukaan? Hyvää kevään jatkoa Ranskaan, minäkin olen asunut siellä perheeni kanssa kolme vuotta 90-luvulla Orleansissa.