tiistai 22. helmikuuta 2011

HELMIKUUN UNELMANÄYTTELY

Nyt täytyy aloittaa uusi sarja, "näyttelyjä, jotka haluaisin nähdä, mutta kun en vaan voi". Maailma on täynnä ihania näyttelyitä, lähempänä ja kauempana, joihin olisi hurmaavaa päästä, mutta kun ei ehdi, ei rahat riitä, ei koulu halua päästää. Samalla tietysti vierailisin maissa ja kaupungeissa, joista monessa en ole koskaan käynyt.

Ensimmäisenä unelmissani on matka Välimeren maahan, jossa en ole koskaan käynyt, mutta joka väikkyy värikylläisenä mielikuvituksessan. Marokko ja varsinkin Marrakech on ollut monien taiteilijoiden ja muiden hippien mielikaupunkeja.Sen kuuluisista riadeista saattaa lukea jatkuvasti kaikista sisustus- ja matkalehdistä.
 
( Source: Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent )

Nyt olisi tilaisuus vierailla siellä ja samalla katsastaa iki-ihanan Yves Saint Laurentin näyttely - olette varmaan jo uumoilleet, että olen fanittanut häntä koko ikäni. Marrakech oli hänen oasiksensa kovassa muotimaailmassa. Siellä hän saattoi levätä, nauttia elämästä, mikä oli niin vaikeaa tuolle ikuiselle angstiselle hermorauniolle.

Jardin Majorelle oli Yves Saint Laurentin ja hänen pitkäaikaisen partnerinsa Pierre Bergén viimeinen talo Marrakechissa. Talon puutarhan oli suunnitellut kuvataiteilija Jacques Majorelle; Pierre ja Yves pelastivat sen raunioitumiselta.

Yves Saint Laurent sanoi aina, että Marokko vaikutti suuresti hänen työhönsä, sen värit, muodot, naisten aistillisuus ja sulous. Paikka muistutti häntä varmaan myös lapsuudestaan, jonka hän vietti naapurissa, Algerian Oranissa.

Näyttely Yves Saint Laurent et le Maroc, Jardin Majorelle, Marrakech, 27.11.2010 - 18.03.2011. Koska en sinne pääse, minun täytyy varmaan tyytyä näyttelyn innoittamaan kirjaan, jonka Pierre Bergé on itse kirjoittanut hänen ja Yvesin elämästä Marrakechissa,
"Album souvenirs Yves Saint Laurent. Une passion marocaine".

1 kommentti:

Sinivalko kirjoitti...

Oi, että! Ihana näyttely tosiaan, vaikka tuskin tulee mullakaan käyntiä Marokkoon. Pitääpä etsiä tuo mainitsemasi kirja käsiini.