sunnuntai 1. marraskuuta 2009

HALLOWEEN VS TOUSSAINT


Ranskassakin on alettu juhlia Halloweenia, lähinnä sen kaupallisia muotoja – kaupat ovat täynnä kirjavaa Halloween –krääsää, jota väsyneet vanhemmat ostavat kiljuville kakaroilleen. Lokakuun 31 päivä lapset kiertävät pitkin kylää keräämässä karkkia, kuten Yhdysvalloissa – ja kuten Suomessa lapsuudessani tehtiin pääsiäisenä. Jokohan siellä on vanha tapa pukeutua noidaksi pääsiäisenä kuollut vulgaarimpien amerikkalaisten tapojen jaloissa ?

Perinteisesti Ranskassa kuitenkin vietetään Pyhäinmiesten päivää, la Toussaint, marraskuun ensimmäisenä. Sinä päivänä muistellaan poismenneitä ja viedään haudoille krysanteemeja, joita tällä hetkellä tyrkytetään kaikissa kaupoissa. Täällä krysanteemit ovat kokonaan hautausmaakukkia. Niitä on erittäin harvinaista nähdä muualla. Samoin kuin meillä liljat mielletään kuoleman kukiksi täällä ei kukaan osaa käyttää tuota upeaa kukkaa koristeena.

Onneksi en ole ranskalainen ja voin hätkähdyttää kadulla kulkijoita ikkunalaudallani istuvalla krysanteemilla. Varsinkin, kun krysanteemi on erittäin näyttävä kasvi. Yllä näette mielilajini isoine keltaisine pompuloineen. Krysanteemi on kotoisin Kiinasta, jossa se oli kokonaan keisareille varattu kukka, jota kansa ei saanut viljellä. Sen kultaiset värit muistuttivat keisarin korkeasta asemasta. Mikä onni voida ihailla sitä pelkäämättä keisarillista vihaa!

6 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Nyt kylässämme ei näkynyt yhtään karkkien pyytäjähirviötä. Jospa tuo Halloween olisi ohimenevä ilmiö. Ei sovi Ranskaan, eikä Suomeen.
Kolme vuotta sitten istutin krysanteemin maahan ja se kukkii vuosi vuodelta aina isompana ”pensaana” juuri Toussaint:n aikaan.

pinea kirjoitti...

Ihanaa, että kirjoitit tästä, minä kun olen niin miettinyt, jotta vietetäänkö täällä pyhäinpäivää vaiko ei, ja jos vietetään, niin millä tavalla. Kauppahallissa oli ainakin vilskettä!

Suomessa en ole nähnyt Halloween-karkinkerääjiä, pääsiäisnoitia kylläkin. Mutta eivät hae palkkaansa pääsiäisenä, kuten itse olen oppinut. Tylsä sinänsä, sillä minusta olisi hauska antaa palkka sen mukaan, kuinka hieno vitsa oli!

Fifi kirjoitti...

Meillä ei ole pariin vuoteen (onneksi) käynyt ketään karkkikerjuulla, mutta tänä vuonna joku naapureista oli ilmeisesti taas jättänyt alaoven auki, koska pari pikkupoikaa kävi koputtelemassa ovelle, tosin ihan "siviilivaatteissa". Emme avanneet, koska huushollissa ei ollut mitään tarjolla.

Jopa Halloween-rihkamaa enemmän minua ärsyttää se, että joulua aletaan valmistella vuosi vuodelta aikaisemmin: Cours Mirabeaulla on ollut joulukoristeet jo muutaman viikon ja kaupoissa suklaarasiat ja joulupukit esillä. Tuntuu hullulta, että kansa kulkee vielä teepaidoissa ja samaan aikaan Coursin yllä riippuvat hopeiset joulupallot! Suomessa tosin on sama vika.

Airelle kirjoitti...

minusta tuntuu, että kaikki, mistä kauppiaat voivat tehdä kamaa myyvän ilmiön adoptoidaan heti eikä sitä niin vain päästä eroon. varsinkin kun lapset katsovat koko ajan amerikkalaisia lastensarjoja televisiosta ja sieltä oppivat kaikki nämä juhlat ja niihin kuuluvat kuviot. harva vanhempi on niin vahva, että sanoo ei näille kaupallisille tuontitavaroille. milloinkahan alamme juhlia Thanksgivingiä?
unohdin muuten sanoa, että Ranskassa itse asiassa Pyhäinmiesten päivää seuraava päivä on kuolleiden muistopäivä, jolloin ne krysanteemit pitäisi viedä haudoille, mutta koska ihmiset ovat yleensä silloin töissä, on tavaksi tullut mennä haudoille sinä vapaapäivänä eli Toussaint:nä.
ja Fifi, joulukoristeet eivät vielä ole kaduilla Nyonsissa, mutta todellakin kaikissa kaupoissa on jo joulutavarat esillä, lokakuun lopussa! järkyttävää.

Fifin maman kirjoitti...

Halloween sitä ja tätä täälläkin, mutta onneksi vain kotibileissä tai tuttujen kesken, ei siis trick or treat-muksuja ovelta ovelle.Palmusunnuntaisin pikkunoidat kiertävät vitsoineen virpomassa, mutta olen huomannut, että lapsia ei kuskata pitkin kaupunkia vieraille oville, kuten joskus, vaan käyvät lähinaapureissa omalla alueellaan.

Krysanteemit ovat kauniita, vakikukkiani maljakossa ennen tulppaanien 'kypsymistä'. Nehän ovat upean värisiä, kestäviä ja vesi maljakossa ei haise niin pahalta, kuin esim. neilikoiden. Vai että hautakukkasia, no, tapansa kullakin.
Liljat ovat ihania, ostan loppukesästä tuoksuvia punaisia liljoja ja joskus myös valkoisia, ns. hautajaisliljoja. Ne ovat upeita vihreän kanssa maljakossa. Ruusujahan ostetaan onnittelukukiksi, surukimpuiksi, hautajaiskimpuiksi ja ihan vaan tavallisiksi kotikimpuiksi, ainakin elokuun aikana niitä saa torilta edullisesti. Miksi siis jokin, kuten juuri lilja, mielletään kuolemaan ja hautaukseen?

Täällä on kylmää, selkeää, kuivaa - siis ihanteellinen syyssää. Luntakin voisi ripaus minun puolestani sataa. Ehkä sitten, kun Fifi saapuu...
Mukavaa loppusyksyä!

Fifi kirjoitti...

Sinulle on haaste blogissani, olisi kiinnostavaa lukea vastauksiasi!