lauantai 12. syyskuuta 2009

VIIKONLOPPU JA TOINENKIN

Tämä viikonloppu on taas hevosten ja härkien kansoittama, tällä kertaa Arlesin syysferialla. Tätä Feriaa juhlitaan riisin merkin alla, onhan riisinkorjuun aika. Ensi viikonloppuna on ohjelmaa niillekin, jotka eivät ole hullaantuneet härkiin. Premices du Riz -juhla huipentaa riisin korjuun. Silloin Arlesiin (ensi perjantai-iltana) tulee vastavalittu Riisin suurlähettilätär (onko se suomea ?), joka jokavuotisen tradition mukaan vie riisintähkiä siunattavaksi Trinquetaillen kirkkoon. Ja lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna Riisin suurlähettilätär ja suuri kulkue kansoittavat Arlesin kadut.
Viime viikonloppuna juhlittiin Fourquesissa. Ohjelma tällä alueella on kuitenkin aina se sama : aamulla abrivado, sitten corrida, illalla bandido. Jossain välissä encierro, hevosia kaduilla ja telttoja, joissa makeisia, autoilua, ammuntaa ja muuta hupia lapsille. Mutta tämä syysjuhla Fourquesissa on kuitenkin erityisen upea. Periaatteessa se on lähinnä hevostapahtuma ja nimensäkin on sen mukainen : Foire aux chevaux eli hevosmarkkinat. Ne markkinoitavat hevoset ovat kuitenkin vuosien saatossa kutistuneet muutamaksi yksilöksi (plus jokunen aasi, poni, vuohi ja lammas) muun markkinahumun takana.


Kymmenet kaupustelijat, käsityöläiset ja makeisten kauppiaat ovat valloittaneet pöytineen koko kylän keskustan.


Perjantai-iltana tavanomaisen härkätaistelun sijasta saimme nähdä course landaisen eli Landen alueelta tulevan härkäleikin muodon, jota en ollutkaan ennen nähnyt. Kamera ei osunut mukaan, joten omia kuvia ei ole. Jutun jujuna on härän välttäminen, joko kierähtämällä viime hetkellä sivuun tai, paljon näyttävämmin, hyppäämällä sen yli.

source: tourismelandes.com
Pääohjelmanumero on historiallinen kulkue sunnuntai-aamuna. Parituhatta osanottajaa vaeltaa kylän keskeisillä kaduilla parituntisen kiepin, esitellen koko kalueen historian gallialaisista ja roomalaisista sodanjälkeisiin koululapsiin asti.


Caesar Fourquesin kaduilla.







Saintes Maries de la Mer -kylän kuuluisa Musta Saara eli Sainte Sara, mustalaisten suojelupyhimys.


Tässä ajaa hevosia kylän oikea pappi, Père André, joka on puolalainen. Onkohan asu sieltä päin?


Sunnuntailounas ei ole ongelma, koska perinteisesti paellaa ja härkää vartaassa valmistetaan ainakin tuhannelle ruokailijalle. Härät varrastetaan lauantai-iltana ja ne kypsyvät yön yli vartaissaan kylän juhlatantereella.


3 kommenttia:

Fifin maman kirjoitti...

Kerrassaan upeaa kerrontaa tapahtumista, pääsisipä paikan päälle näkemään!
Tuo kulkue on takuulla näyttävä ja puvut ja rekvisiitta myös!

Airelle kirjoitti...

noin ne pienemmätkin kylät ponnistaa; ensi viikonloppuna verrataan sitten suuremman kaupungin, Arlesin, corsoon!

mireval kirjoitti...

Vau! Ihania kuvia ja tunnelmointia. Tuota härkäleikkiä haluan minäkin jonakin päivänä nähdä! Ja Caesar ja kaikki. Kyllä täällä ainakin osataan ilo ottaa elämästä irti :D