sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

VIIMEISIMMÄT UUTISET

Pitkä hiljaisuus, jonka syynä on uusi työpaikkani. Harjoittelen maanviljelijän eli puutarhurin ammattia pienellä vihannesviljelmällä. Ne, jotka tuntevat minut henk. koht., tietävät minun pari vuotta sitten kouluttautuneen kukkien kasvatukseen. Nyt siis harjoitan puutarhurille tärkeää toista puolta: syötävän kasvattamista. Vaikka nykyään kyllä syödään kukkiakin. Se on jopa trendikästä. Kukista saa kivasti makua ja väriä vähän tylsään salaattiin.
Puutarha, jossa toimin, harjoittaa orgaanista maanviljelystä, mikä on minusta mielenkiintoista ja palan halusta oppia kaikki mahdollinen alalta. Vihanneksista kootaan kasseja kaksi kertaa viikossa, jotka kassinsa edeltä maksaneet tilaajat voivat käydä hakemassa tietyistä jakelupisteistä. Kassien sisältö tietysti vaihtelee vuodenajan ja sadon mukaan, eikä valinnanvaraa ole, mutta orgaanisten vihannesten suosio on niin valtava tässä ylilannoittavien ja -käsittelevien viljelijöiden luvatussa maassa (taitavat ranskalaiset maanviljelijät olla europpalaisten tilastojen ensimmäisiä lisäaineiden käyttäjiä), että pyyntöjä on enemmän kuin tilaajiksi voidaan ottaa. Pitäisi saada lisää maata.
Sen sijaan työ ei ole – ainakaan minulle, huomioon ottaen krooniset ja akuutit vaivani - aivan helpoimmasta päästä. Työ on erittäin lihastyövaltaista; rikkakasvit poistetaan käsin, koska myrkkyjä ei käytetä. Ilma alkaa olla todella lämmin ja aurinko on porottanut täydeltä taivaalta melkein joka päivä. Se tekee ulkotyöstä aika raskasta. Mutta eiköhän siihenkin totu. Ainakin vielä ulkona työskenteleminen on minusta ihanaa; aamulla aikaisin nuuskia kasteen kostuttaman mullan ja heinän tuoksua ja katsella luonnon värikirjon leikkiä, mikä sen mukavampaa.
ILONAIHE
Pieni lisäuutinen, joka ilahduttaa rosé-viinin ystäviä: EU on nyt lopullisesti haudannut älyttömän ideansa myöntää luvan kutsua roséksi valko- ja punaviinin sekoitusta. Voimme siis edelleen juoda favoriittiviiniämme pelkäämättä tulevamme harhaanjohdetuiksi.

Ei kommentteja: