sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

ST JEAN












Juhannuksen juhlinta on taas tänäkin vuonna vaatinut Suomessa seitsemän henkeä. Täällä Ranskassa juhannusta ei juuri huomaa. Kalenterissa ei ole päivää, joka olisi merkitty Fête de St. Jean. Varsinainen Johannes Kastajan päivähän on niin Suomessa (Jussin nimipäivä) kuin Ranskassakin 24. kesäkuuta, mutta työmoraalisessa Suomessa suurin piirtein kaikki kirkollisetkin juhlat on siirretty viikonlopuille, jotta ei työn tekeminen häiriintyisi.

Kokkojen polttaminen on silti tapa, jota täälläkin tapaa. Varsinkin maaseudulla, kylissä ja pienissä kaupungeissa se näyttää edelleen olevan elossa. Isoimmissa kaupungeissa vähemmän näkee juhlia, joiden otsikkona olisi Feux de St. Jean. Wikipedian mukaan Pariisissakin on aikoinaan poltettu juhannuskokkoa, mutta siitä on luovuttu jo aikaa sitten. Yöttömässä yössä kokon polttaminen on melkein tuhlausta; täällä eteläisen tumman taivaan alla se on vaikuttava näky.

Kuten niin monet muutkin kristilliset traditiot, myös juhannus ja tulet pohjautuvat pakanallisiin kesäpäivänseisauksen aikoihin vietettyihin juhliin. Varmaa on, että tänään on päivä pisimmillään, jo huomenesta alkavat yöt pidentyä. Varmaankin siksi kansan mielestä se on voimakas, taikavoimia täynnä oleva yö, jolloin ennustukset ja taiat toimivat parhaiten. Perikatolisessa Ranskassa kaikki taikaan tai pakanallisuuteen viittaava on painettu syvälle pinnan alle. Meille metsäläisille suomalaisille näyttää kristillisyyden ja kansanperinteen rinnakkaiselo olevan paljon helpompaa. Varmaan kaikki Suomen neidot tietävät, miten juhannusyönä voi unessa nähdä tulevan miehensä. Tuollaiset pikkutaiat eivät edes tunnu varsinaisesti taikomiselta. Täällä taas kaikki maaginen toiminta on paheksuttavaa ja vaiettavaa, joko kartesiolaisen älyllisyyden tai kristillisen moraalin vuoksi. Siksi luultavasti Halloweenin juhlintakaan ei ole täällä saanut sellaista jalansijaa kuin monissa muissa ei-anglosaksisissa maissa.

Minusta muuten vanha suomalainen juhannuksen nimi, mittumaari, on ihana, vaikka se juontaakin kuivakkaaseen ruotsalaiseen sanaan midsommar.

Ei kommentteja: