perjantai 22. toukokuuta 2009

KARMEAA

source: google
En tällä kuvaa helatorstaista, joka oli ja meni hiljaisesti. Sen sijaan haluan puhua tuosta kauheasta rikoksesta, jota haudotaan korkeissa piireissä Brysselissä: Komissio haluaa antaa luvan kutsua punaisen ja valkoisen viini sekoitusta tästä lähin roséksi. Mikä hirveä ajatus. Niin kuin rosé ei olisi monimutkaisen viininvalmistustekniikan tulos, ei mikään sekoitus.
Ranskalaiset eivät tietenkään ole ottaneet tätä ajatusta hyvällä vastaan. Ovathan he maailman suurimmat rosé-viinin tuottajat. Ja kaikesta ranskalaisesta rosésta jopa 80 % tulee rakkaan Provencemme alueelta. Noin kolme neljänestä provencelaisesta viinistä olisi kuulemma roséta.
Rosé on sitä paitsi uudessa nousussa maailmalla. Sen huono imago on parantunut ja se pärjää paljon paremmin kuin muut viinilaadut. Se on mukava kesäviini, joka juodaan kylmänä ja sopii hyvin kaikkiin kesäisiin ruokiin.
Itse juon mieluiten roséta. Tiedän, että viinikulttuurissani on iso lovi, jota ei ole pienentänyt 25 Ranskassa vietetyä vuotta, mutten ole koskaan oppinut pitämään punaviinistä ja valkoistakin juon vain puolipakosta. Sen sijaan voin juoda roséta ympäri vuoden ja minkä tahansa kanssa. Ja kuten ruokani kanssa, pidän eniten siitä, mikä tulee omalta seudultani. Vihaan noita chileläisiä omenoita, brasilialaisia päärynöitä ja etelä-afrikkalaisia mansikoita tai mitä lie. Ruuan pitää tulla vieressä olevilta pelloilta ja viinin takapihan viinitarhoista. Siis kuvainnollisesti. Olen varma että eteläisen pallonpuoliskon viinit ovat ihan hyviä, mutta itse haluan juoda provencelaista. Ainoa, jota siedän toiselta puolen maapalloa tuotettavan ovat rugbyn pelaajat, vai mitä, tytöt?

3 kommenttia:

Fifi kirjoitti...

Encore un point en commun ! Minäkin juon ehdottomasti mieluiten roséta, valkoinenkin käy, mutta punaviineistä suosin lähinnä Beaujolais nouveauta ja sitäkin harvoin ja pieninä annoksina. Mikä onkaan parempaa kuin lasillinen tai pari viileää Coteaux d'Aixia helteisen työpäivän päätteeksi? Ja juuri kuten sanoit, rosé käy lähes kaiken ruoan kanssa - jopa maksalaatikon...!

Toivon todella, ettei kaavailtu sekoitussysteemi koskaan toteudu. Lopputulos ei voisi olla mitään muuta kuin kamalaa litkua. Toivottavasti tuleviin rosépullojen etiketteihin merkitään selvästi, onko rosé aitoa vai sekoitusta, jotta tiedän jättää jälkimmäiset ostamatta. Quel sacrilège !

Airelle kirjoitti...

maksalaatikon kanssa en kylläkään ole koskaan kokeillut, mutta uskon sinua ;-)
Ranska ilmeisesti aikoo vastustaa viimeiseen ja ehkä myös kieltäytyä myymästä, ainakaan merkitsemättömänä, sitä uutta litkua. tässäkin tapauksessa pitää luottaa tuttuihin lähituottajiin, ainakin Ranskasa, missä voi itse valita. en tiedä, mikä ALKOn politiikka tulee olemaan.
mukavaa (sateista) pitkää viikonloppua, tänään on kuin tuossa jardin d'hiver- laulussa!

mireval kirjoitti...

Toivottavasti tuo kaavailu menee nurin... Ihan pähkähullu ajatus!
Rosé tosiaan on täällä hyvää, minunkin tulee usein tilattua sitä. Vaikka pidän kyllä punaisesta ja valkoisestakin, riippuu mielentilasta ja ruoasta.

Alko ottaa takuulla sekoitusviinit myyntiin, mainostaa vaan että kuulkaa tällaiset ovat tämän hetken trendit maailmalla. Pöh. Koko typerän monopolin saisi jo kaataa.