maanantai 9. helmikuuta 2009

SADEPÄIVIÄ

En sitten saanut kirjoitusrauhaa. Mistä tuo pieni hiljaisuus.

Valokuvauskone kyllä toimii taas, mutta kun ei ole mitään kuvattavaa! Ilmat ovat olleet uskomattoman kauheat koko talven. Sadetta, lunta, lisää sadetta. Ja pilvistä, aurinkoiset päivät ovat todella harvinaista herkkua. Joten en voi ottaa kunnollisia valokuvia. Viikonloput tulee vietettyä lähinnä tv:n edessä tai kirjan kanssa.

Tänä sunnuntaina teimme pikaisen retken meren rannalle, mutta ilma oli kirpeä ja pilvinen ja tuuli toi hiekkaa silmiin. Meri-ilman hengittäminen teki kuitenkin hyvää.

Edellisenä viikonloppuna sateisen sunnuntain kunniaksi Arlesin Antiikin ajan museo oli saanut hyvän ajatuksen tarjota ilmainen sisäänpääsy. Siellä on nähtävänä näyttely "De l'esclave à l'empereur, l'art romain dans les collections du musée du Louvre" eli « Orjasta keisariin, Rooman taidetta Louvren museon kokoelmista ». Näyttely on auki aina kolmanteen toukokuuta, jos kiinnostaa. Tämä näyttely on juuri palannut ison veden takaa, missä se on niittänyt mainetta. Eikä se hassumpi olekaan. Esille asettelu on myös onnistunut ja näyttely valottaa mukavasti eri puolia antiikin Rooman arkielämää.

Valokuva Arlesin Antiikin ajan museon nettisivuilta.
Museon nettiosoite : http://www.arles-antique.cg13.fr/mapa_cg13/root/index.htm

Arlesiin näyttely sopii kuin nakutettu. Arles on antiikin rakastajalle melkeinpä must matkakohde. Seoli antiikin aikana etelä-Ranskan tärkeimpiä kaupunkeja ja siellä on edelleen paljon nähtävää antiikin ajoilta. Kaupungissa ja sen ympäristössä on nähtävissä runsaasti raunioita ja Antiikin ajan museossa on myös laaja oma kokoelma sinne talletettuja taideteoksia ja jokapäiväisen elämän esineistöä. Siellä näkee hyviä pienoismalleja siitä, miltä kaupunki näytti Rooman vallan aikoihin. Lattiamosaiikit ovat todella kauniita.

Arlesissa kaivetaan ja sukelletaan esiin jatkuvasti uusia löytöjä. Rhône- joki peittää aaltoihinsa vielä paljon aineistoa, joita on nostettu jo useamman kampanjan ajan veden pohjasta. Viimeisimmän kampanjan paras saalis oli koko maailmassa vasta toinen tunnettu Julius Caesarin patsas. Löydöt asetetaan esille museoon ensi syksynä, restauroinnin jälkeen.
Arlesin antiikista voisi kertoa paljon lisääkin. Ehkä joskus sen teenkin, kun saan valoisampia valokuvia. Maistiaisiksi tässä Arlesin Areenat, joita tänä päivänä käytetään härkätaisteluihin ja muihin näytöksiin, mutta joka antiikin aikana oli käytössä teatteri- ja gladiaattorinäytöksiin.



On uskomatonta, että museon arkistojen mukaan keskiajalla Areenat oli rakennettu täyteen taloja. Ne ovat sortuneet, kahta keskiaikaista tornia lukuun ottamatta ja Areenat on restauroitu alkuperäiseen asuunsa niin hyvin kuin mahdollista. Tällä hetkellä on meneillään uusi entisöintioperaatio, jonka jäljiltä osa fasadia on jo puhtoisen vaalea ja antaa hyvän kuvan alkuperäisestä asusta.



Sisällä kivetty vanha katsomo on edelleen käytössä. Ainoa, mikä puuttuu, on antiikin aikainen varjostussysteemi, joka olisi hyvin tarpeellinen kuumina kesäpäivinä. Kaikille, jotka sinne aikovat joku päivä, tiedoksi, että hattu on täysin välttämätön kapistus !

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana kun laitat näitä vinkkejä, minä ainakin kirjaan niitä ylös! Näyttely kuulostaa mielenkiintoiselta, samoin tuo mitä kerroit Rhône-joesta.

Airelle kirjoitti...

Heippa ja kiitokset kommentistasi. Yritin blogistasi arvata, missä päin asut, oletko kaukanakin Arlesta?
Itse asiassa Arles on minun "viikonloppumökkini", viikolla asun kauempana. Mutta jos joskus vierailet Arlessa, ole yhteydessä; jos vaikka tavattaisiin jossain.

Anonyymi kirjoitti...

Airelle, en ole kauhean kaukana, ja varmasti tulen vierailemaan Arlesissa - joten tavataan vaan!
Laitatko vaikka viestiä s-postiini: kaksituolia(at)safe(-)mail(dot)net