Kävin tässä muutama päivä sitten seuraamassa arkeologi-sukeltajien ponnisteluja kaivaa esiin Arlesin Rooman aikaista historiaa. Sukellustaitoa tarvitaan, koska nämä historialliset jäänteet ovat Rhône-joen pohjassa.
Parikymmentä vuotta sitten harrastelijasukeltajat löysivät ensimmäiset Rooman imperiumin ajalta peräisin olevat ruukut joen pohjasta. Ne osoittautuivat kokonaiseksi ruukkuvuoreksi. Paikalla oli noihin aikoihin satama, jossa purettiin jokilaivojen lasti ja kuljetusruukut, joiden sisältö oli tyhjennetty muihin astioihin, heitettiin surutta joen pohjaan. Sama peli jatkuu yhä edelleen, muinaislöytöjen lisäksi arkeologit ja muut sukeltajat löytävät joen pohjalta kaikkea autoista supermarkettien kärryihin.
Sukeltajat joutuvat työskentelemään aika rankoissa olosuhteissa : he käyttävät sukelluspuvun lisäksi täydellistä naamamaskia, koska vesi on sen verran saastunutta, että lääkärit kehoittavat heitä suojautumaan veden kontaktilta. Kalastus ei ole turhaan kiellettyä Rhône-joessa. Pohjassa on niin mutaista, että tuskin näkee eteensä, varsinkin silloin, kun ohi kulkevat veneet sekoittavat vettä. Muutenkin kaivausten eteneminen on vaikeaa, rahoitusta tulee vain kuukauden verran vuodessa, joten töiden eteneminen on verkkaista. Kaivuun päätyttyä peitetään paikka hyvin odotettaessa seuraavaa kesää, ettei joen virta ja rosvot vie materiaalia.
Tässä nousee löytö veden pohjasta, ilmapallon vetämänä.
Ruukkujen jälkeen alkoi pohjasta paljastua paljon muutakin. Viime sukelluskaudella löytyi Caesarin patsas, tiettävästi vasta toinen laatuaan koko maailmassa. Ja samalla huomattiin sinne uponneen kokonaisen jokilaivan lasteineen. Niinpä tänä kesänä arkeologit ovat jakautuneet kahdeksi ryhmäksi ja uusi ryhmä on keskittynyt hylyn tutkimiseen.
Laivan lastina oli kiviä, ilmeisesti yläjuoksulta louhittuja kivipaasia, Arlesin eli roomalaisen Arlaten hienoja villoja varten. Mutta samalla hukkui kaikki veneen miehistön tarvitsemat jokapäiväiset tavarat, joista näkee, millaista oli elää tuollaisella paatilla.
Näitä joen pohjan aarteita pääsee kaikki kansa ihailemaan ensi syksynä, kun Musée de l’Arles Antique, Arlesin Antiikin ajan museo avaa näyttelyn César, le Rhône pour mémoire (20 ans de fouilles dans le fleuve à Arles) eli Caesar, Rhônen muisti (24.10.2009 – 19.9.2010).
PS. tässä linkki blogiin, joka kertoo työn edistymisestä. Ja linkki ranskankieliseen esitteeseen.
Jostain syystä Arlesin Antiikin ajan museon sivu ei tällä hetkellä avaudu, mutta laitan linkin sivun oikeaan laitaan, kohtaan näyttely, kun se taas toimii.
2 kommenttia:
Uusi lukija ilmoittautuu! Sinulla on mielenkiintoisia kirjoituksia täällä, varsinkin tällaiselle vasta Ranskaan muuttaneelle.
tervetuloa Ranskaan ja kiva kuulla, että löydät jotain kiinnostavaa. tsekkaaa myös virtuaaliystävieni blogit, joita löydät sivun alaoikealta! jos sinulla on jotain erityistä kysyttävää, ole yhteydessä.
Lähetä kommentti